top of page

Partnerski sastanak projekta ADRINCLUSIVE

Partnerski sastanak projekta prekogranične suradnje ADRINCLUSIVE, financiranog iz Programa Interreg Italija-Hrvatska 2021./2027., održan je 3. srpnja 2024. u Palazzo Granafei-Nervegna u Brindisiju. Na sastanku, koji je organizirala Općina Brindisi kao vodeći partner, sudjelovali su svi projektni partneri, započeto je planiranje budućih aktivnosti i prezentirani su prvi rezultati provedenih aktivnosti.

Projekt ADRINCLUSIVE ima za cilj stvaranje i promicanje modela inkluzivnog turizma za osobe s demencijom i Alzheimerovom bolešću. Ovaj inovativni projekt prvi put u turističkom sektoru obrađuje pitanje kognitivnih poteškoća sa ciljem uključivanja, nudeći posebno izrađene prijedloge za osobe pogođene ovim bolestima, koje često dovode do izolacije i smanjenih prilika za socijalizaciju. Partnerstvo uključuje, s talijanske strane, Općinu Brindisi, Maratona Alzheimer Foundation iz Mercato Saraceno, Associazione Familiari Alzheimer Marche (AFAM) i Romagna Tech. S hrvatske strane sudjeluju Općina Novigrad, Agencija za regionalni razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Zdravi grad. Pridruženi partneri ovom projektu su Općina Cesenatico i Grad Poreč. S ukupnim proračunom od 1.390.421,00 eura, projekt je započeo 1. ožujka 2024., a završava 31. kolovoza 2026.

Tijekom 30 mjeseci, ADRINCLUSIVE će provesti sveobuhvatan program prekograničnih inicijativa kako bi identificirao nedostatke u obuci turističkih profesionalaca i članova obitelji u pristupu ovom novom modelu te promovirao aktivnosti obuke. Talijanski i hrvatski partneri zajedno će provesti "pilot odmore", ključne za prepoznavanje korisnih strategija i alata za stvaranje inkluzivnog modela turizma, s iskustvima odmora koja će donijeti dobrobiti osobama s Alzheimerovom bolešću i njihovim obiteljima.

Odvjetnica Ernestina Sicilia, savjetnica za politike Europske unije i međunarodnu suradnju Općine Brindisi izrazila je svoje zadovoljstvo da, nakon nekoliko uspješnih iskustava u drugim Interreg projektima, Općina Brindisi po prvi put sudjeluje kao vodeći partner u Interreg programu Italija-Hrvatska s projektom ADRINCLUSIVE. Općinu Brindisi jako veseli nadolazeća suradnja s novim partnerima i čvrsto vjeruju u ovaj projekt.

Kick-off sastanak je postavio čvrste temelje za početak planiranih aktivnosti, s naglaskom na suradnju, kreativnost i pozitivan utjecaj inovativnog turizma na poboljšanje kvalitete života osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti. Cilj projekta je slaviti kulturnu raznolikost i promovirati regionalnu baštinu, nudeći obogaćujuća i dostupna iskustva za sve.


Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ITALIJA-HRVATSKA.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Zdravog grada.








Comments


bottom of page