Internetoplovstvo

Računalo i Internet postali su dio naše svakodnevnice, te sastavnim dijelom naših škola, domova i radnih mjesta. Informacijske tehnologije su nezaobilazna društvena činjenica, a zbog brojnih mogućnosti koje nude sve su zanimljivije mlađim naraštajima, kao i njihovim roditeljima, odgajateljima i prosvjetnim djelatnicima.

Internet djeci nudi brz i lagan pristup različitim i zanimljivim informacijama, ali i komuniciranje i upoznavanje vršnjaka na zabavan i poticajan način. Putem različitih foruma, chatova, elektronske pošte i facebooka omogućena je laka i brza komunikacija sa cijelim svijetom. Na ovaj način djeca razvijaju vještine samostalnog, interaktivnog učenja, rješavanja problema, pamćenja, te svoju samosvijest i samopouzdanje.

Odrasli često misle da djeca na Internetu znaju više od njih zbog toga jer su spretnija i koriste Internet svakodnevno. Ali to nije istina! Djeci treba roditeljska zaštita jer ona nemaju životnog iskustva koje bi ih upozorilo na opasnosti koje mogu vrebati na webu. Kurikulum za sigurnije korištenje Interneta osmišljen je u udruzi Zdravi grad upravo kako bi odraslima olakšao zaštitu najmlađih!

Doc. dr. sc. Andrea Russo, prof. i Željak Raguž, dipl. inž. iz udruge Zdravi grad su oblikovale kurikulum „Ja, Internetoplovac“, namijenjen djeci. Internet je važno sredstvo komunikacije u osobnom i profesionalnom životu, te u učenju i poučavanju. Važno je da roditelji, nastavnici i djeca budu informirani o mogućnostima i opasnostima koje Internet donosi. Internet nije nestvarni svijet. Unutar četiri zida nismo zaštićeni od različitih negativnih, nepromišljenih ili zločestih oblika ponašanja. Vrlo brzo virtualni svijet može postati stvarni svijet, a posljedice po djecu i odrasle mogu biti mnogo teže nego kad se nasilje (bilo kojeg oblika) dogodi u stvarnom svijetu. Izrada eksplozivnih sredstava, kockanje, krađa identiteta, vrijeđanje, prijetnje, vrebanje djece od strane odraslih ljudi loših namjera, dilanje droge, prostitucija, neki su oblici zlouporabe interneta koji su lakši i dostupniji nepromišljenim ljudima ili ljudima s lošim namjerama.

Grad Split je 2012. godine sufinancirao dio programa provođenja kurikuluma o sigurnosti korištenja Interneta. Program je od ožujka do lipnja proveden u dvije splitske osnovne škole, OŠ Plokite i OŠ Mejaši. U tome su nam uvelike pomogle dvije motivirane i profesionalne učiteljice, Jagoda Čopac i Jasminka Martinić, koje su svjesne značaja ovog ali i sličnih programa.

Učenici su s interesom pratili cijeli projekt te su upoznali dobre i loše strane interneta što je i bio konačni cilj. Takav grupni kreativni rad otkrio je koliko su pojedina djeca naivna te kako bi pojedinci vrlo lako otkrili svoje osobne podatke. Roditelji su rado surađivali tijekom projekta što potvrđuju povratne informacije koje su bile vrlo pozitivne. Internetoplovstvo im je još više pomoglo da budu svjesniji opasnosti interneta te što učiniti kako bi zaštitili svoju djecu od različitih neugodnih situacija.“, riječi su učiteljice Jagode Čopac iz OŠ Plokite.

“Zahvaljujući udruzi Zdravi grad i roditeljima 4.C razreda projekt Internetoplovstvo provodila sam kroz 3 mjeseca u OŠ Mejaši. Projekt bih preporučila svima učenicima četvrtih razreda OŠ jer se učenici na vrlo zanimljiv i zabavan način, kroz 11 kreativnih radionica, koristeći radne listiće i izrađujući plakate uče kako pravilno koristiti internet te kako izbjeći moguće opasnosti na internetu. Učenici su usvojili norme (pravila) sigurnog i odgovornog ponašanja kojih se treba pridržavati koristeći internet, osvijestili važnost razlučivanja između pozitivnih i negativnih kontakata, proširili znanja o pričaonicama (chatu) i električnoj pošti, upoznali situacije u koje mogu dospjeti kroz različite istinite priče, naučili kako ispravno reagirati ako se nađu u neugodnim situacijama te kako iste izbjeći.“, kaže Jasminka Martinić iz OŠ Mejaši.
Isto tako je važno napomenuti da su prije početka i nakon završetka same edukacije provedene ankete koje su pokazale značajnu promjenu staova kod djece.
Roditelji sve više shvaćaju važnost izdvajanja određenih sredstava i vremena kako bi djecu uputili na edukacije koje će im pomoći u izgradnji stavova i očuvanju psihofizičkog zdravlja.
Svi Vi koji prepoznajete potrebu zaštite svog djeteta ili razreda Vašeg djeteta obratite se udruzi Zdravi grad.

Povezano