BUBA

Ovaj projekt pokazuje da hrvatska struka i civilno društvo mogu biti globalno uspješni i sposobni provoditi vlastita nastojanja na razini standarda međunarodne znanstvene zajednice. Program BUBA je nominiran za američku nacionalnu nagradu za najbolje partnerstvo između jednog američkog sveučilišnog kampusa i lokalne zajednice.

Za provedbu projekta BUBA zainteresirani su i drugi gradovi diljem Hrvatske i prostora bivše Jugoslavije. Tako bi ovaj projekt mogao postati izvoznim proizvodom ako se osiguraju sredstva za njegovo plasiranje. Ovo je jedini projekt ove vrste koji se ikada provodio u RH i znanstveno je potvrđeno da utječe na izgradnju ili promjenu stavova, a time i ponašanja vezanog uz konzumiranje alkohola te, posredno, duhana.

Rezultat

Program je znanstveno evaluiran, a rezultirao je time da mlade osobe koje su završile edukaciju u trajanju od 3 godine (1 sat tjedno tijekom 3 mjeseca) bitno manje konzumiraju alkohol u odnosu na kontrolnu grupu. Djelotvornost programa potvrđena je u Hrvatskoj i u SAD-u.

Buba je jedini preventivni projekt proveden u RH za kojeg je znanstveno potvrđeno da utječe na izgradnju ili promjenu stava, a time i ponašanja vezanog za konzumiranje alkohola, i posredno, duhana.

Konačno radi se o jednom od rijetkih projekata, ako ne i jedinom, koji je znanstveno evaluiran sukladno najvišim svjetskim kriterijima, pa su rezultati ovog projekta objavljeni u dva međunarodna specijalizirana znanstvena časopisa.

Povezano