3. Međunarodni kongres „Era nove ekonomije i novih zanimanja – Plava ekonomija i plave inovacije“ – rezultati

3. Međunarodni kongres „Era nove ekonomije i novih zanimanja – Plava ekonomija i plave inovacije“ uspješno je održan 11. i 12. listopada u Splitu u hotelu Radisson Blu Resort.

Kongres je obuhvatio sljedeće teme:
• Plava ekonomija i inovacije;
• Regionalne strategije i suradnja pomorskih regija;
• Izazovi novih karijera i inovativni edukativni programi;
• Održiv razvoj;
• Klimatske promjene i njihov utjecaj na plavu ekonomiju,
a zajednički interes je zaštita mora i obalnog područja kroz suradnju svih zainteresiranih dionika iz Hrvatske i Italije. Na navedene teme prijavljeno je ukupno 50 radova koji su objavljeni u Knjizi sažetaka kongresa. Osim predstavljanja rezultata projekta iz programa Interreg, na Kongresu su se okupili vrhunski znanstvenici i stručnjaci, utjecajni članovi međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša, istraživačkih instituta, obrazovnih ustanova i predstavnici lokalnih, regionalnih, državnih i europskih vlasti.

Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili gđa Andrea Russo, predsjednica Udruge Zdravi Grad i predsjednica Kongresa, g. Božen Živaljić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša Općine Podstrana, g. Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, g. Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, g. Alessandro Berton, predsjednik SibUnionmare Veneto-Confturismo i predstavnik regije Veneto te g. Michele Polenta, vijećnik za okoliš Općine Ancona.

U sklopu Kongresa održan je i Forum „Luke i održivi razvoj“ na kojem su sudjelovali gđa Andrea Russo, predsjednica Udruge Zdravi Grad i predsjednica Kongresa, g. Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, g. Alessandro Berton, predsjednik SibUnionmare Veneto-Confturismo i predstavnik regije Veneto, g. Michele Polenta, vijećnik za okoliš Općine Ancona, g. Lorenzo Braida, direktor Bibione Mare spa, gđa Helena Brčić, voditeljica Odjela za pripremu programa i EU projekata Javne ustanove RERA S.D., gđa Andrijana Dedić, koordinatorica projekta ECOMAP i predstavnica Općine Podstrana, gđa Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, obrtništvo i turizam Grada Splitategđa Daria Povh Škugor, predstavnica PAP/RAC.

Na kongresu je sudjelovalo više od 140 sudionika, a znanstvenici dolaze iz 14 različitih zemalja: Norveška, Švedska, Finska, Belgija, Velika Britanija, Portugal, Španjolska, Poljska, Sjedinjene Američke Države, Bosna i Hercegovina, Grčka, Turska, Italija i Hrvatska.

Kongres je organiziran u okviru projekta ECOMAP – Ecosustainable management of marine and tourist ports, ( Ekološki održivo upravljanje marinama i turističkim lukama). Projekt ECOMAP ima za cilj omogućiti razmjenu znanja i iskustava dionicima iz Italije i Hrvatske, razvijanje i provođenje pilot aktivnosti, predlaganje novih politika, proizvoda i usluga i podrška ulaganjima u ekološki prihvatljivo i održivo poslovanje turističkih i rekreativnih luka na Jadranskoj obali.
Sufinanciran je iz fonda Interreg Hrvatska Italija. Počeo je 01.01.2019, a završava 30.6 2022, s ukupnim proračunom od 2.834.115,00 eura. Uz Zdravi grad, partnera zaduženog za komunikacije, vodeći partner projekta je Općina Podstrana uz sudjelovanje devet partnera, šest talijanskih (Comune di Ancona, Bibione Mare S.P.A., OGS-Instituto nazionale di oceanografia e di geofisica sperimentale-Trieste, Universita’degli studi di Ferrara, Consorzio futuro in ricerca-Ferrara, Pordenone technology park “Andrea Galvani“) i još tri hrvatska (PŠD Špinut, DŠ. Strožanac, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split).

Na linku se može pronaći Knjiga sažetaka: https: https://www.italy-croatia.eu/documents/292735/2774744/Book+of+abstract_WEB.pdf/57e9b71d-4a6c-a533-79d5-e5eda6690419?t=1634114059958