Predstavljanje projekta P.R.O.T.E.C.T.u Viterbu

Projekt P.R.O.T.E.C.T., “Prevencija, procjena i liječenje seksualnih prijestupnika u europskim zatvorima”, je predstavljen javnosti 04. i 05.02.2019. u malom gradiću Viterbo, nadomak Rima. Talijansko društvo za zatvorsku zdravstvenu zaštitu i medicinu je voditelj projekta . Na projektu sudjeluju Ministarstvo pravosuđa Italije, sveučilišta ” La Sapienza ” iz Rima i ” Braga ” iz Portugala te naša udruga Zdravi grad.

” Projekt proizlazi iz potrebe da se spriječi recidivizam seksualnih zločina ne samo putem represije i kažnjavanja, već i posebno s intenziviranjem liječenja seksualnih prijestupnika u zatvoru, s ciljem stvaranja protokola koji dijele svi europski partneri. Fenomen seksualnih kaznenih djela zajednica doživljava na posebno loš način i to je u mnogim zemljama dovelo do povećanja razine kažnjavanja kako bi se odgovorilo na zahtjev za većom socijalnom zaštitom. Međutim, pritvor seksualnih prijestupnika bez pažljive terapijske intervencije osuđen je na neuspjeh, budući da je počinitelj sigurno predisponiran da izvrši zločin kad se kazna izdrži i otpusti iz zatvora “, kazao je Luciano Lucania na samom predstavljanju.

Konačno, projekt uključuje program koji će razviti tretman seksualnih prijestupnika na tri međusobno povezane razine. Prvi će se odnositi na produbljivanje specifičnog znanja o stanju seksualnih prijestupnika. Drugi će povećati profesionalne i neprofesionalne vještine liječenja. Treći će se odnositi na upravljanje iskustvima i emocijama.